25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü

24.11.2023 00:00

KADINA SAYGIYA EVET!
 
Ey kahraman Türk kadını! Sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın. Mustafa Kemal ATATÜRK

Değerli Üyelerimiz, bugün 25 Kasım, ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü’,

Sağlıklı düşünen özgüvenli yetiştirilmiş bireylerin asla aynı cümle içerisinde bir araya gelmesini anlamlandıramadığı iki ayrı olgu; KADIN ve ŞİDDET!!

Oysaki en basit anlamlarıyla;

İnsan, aklı ve düşünme yeteneği olan, dille, sözle anlaşan, en gelişmiş canlı sayılan varlık,

Kadın, dişi cinsinde olan yetişkin insandır.

Kadına yönelik şiddet, kadınların cinsiyetleri nedeniyle maruz kaldıkları fiziksel, cinsel, psikolojik acı veya ıstırap veren ya da verebilecek olan her türlü eylem, uygulama ya da bu tür eylemlerle tehdit edilme, zorlanma veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakılmalarıdır.

Dünyanın pek çok yerinde sıklıkla rastlanan bir insan hakları ihlalidir.

Kadına yönelik şiddet, tüm dünyada çok eski bir olgu olmasına rağmen, hukuksal ve uluslararası metinlerde insan hakları kavramı çerçevesinde bir sorun olarak ele alınması ve önlenmesine yönelik çalışmaların başlatılması 1970’li yıllardan sonra gündeme gelebilmiştir.

Bu gecikmenin kadına karşı şiddetin mahremiyet gerektiren özel bir durum olarak görülüp sessizce katlanılmasından kaynaklandığı düşünülür.

Kadına yönelik şiddet, tüm ülkelerde ve kültürlerde yaygın olarak  görülen ve milyonlarca kadını etkileyen bir durumdur.

Avrupa Konseyi 1999 yılını "Avrupa Kadınlara Karşı Şiddete Hayır Yılı" ilan etti. BM Genel Kurulu, 1999'da 25 Kasım gününü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak belirledi.

Bizler bildiğiniz gibi Hava-İş Türkiye Sivil Havacılık Sendikası içerisinde Kadın komisyonunu kurarak Kadınların her anlamda toplumdaki yerinin ve değerinin ve bir birey olarak cinsiyetlerinden dolayı yaşamış oldukları zorlukların üstesinden gelebilmeleri iş ve aile dengelerini koruyarak geleceği oluşturacak evlatlarını sağlıklı bireyler olarak yetiştirebilmeleri adına ‘Bir Kadın Gelişir,  Bin Hayat Değişir’diyerek yola çıktık.

Bu bağlamda öncelikli hedeflerimizden biri;  İş yaşamında karşılaşılan cinsiyete bağlı zorlukların üstesinden gelebilmek adına, bilinçlenme, işyerlerinde sıklıkla karşılaşılan şiddetin bir türü olan Mobbing le mücadele kapsamında işyeri içerisinde yaşanan kısır döngüleri aşarak sesinizi duyurabilme ve bizzat sizin sesiniz olabilmektir.

Bu kapsam çerçevesinde öncelikle iletişim kanallarımızı oluşturduk ve birliktelikle yapabileceklerimizin farkındalığı adına ‘SUSMA!’ mottomuzla Kadın Gelişim sempozyumu düzenledik. Sempozyum içeriğinde Baro Kadın Hakları Merkezi Başkanı konuşmacımız ile özellikle Türkiye’de ve dünyada Kadın Hakları ve Kadının Çalışma Hayatındaki Hukuki Durumunu içeren konulara değindik.

Sizlerle birlikte ve sizin talepleriniz ışığında farkındalık ve iletişim ile şiddetin mahremiyet gerektiren özel bir durum olmadığı, sessiz kalıp katlanılmaması gerektiğini, bir kültür olarak gelecek nesil kadınlarımıza da öğretmenin öneminden de yola çıkarak

SUSMAK KABULLENMEKTİR… SUSMUYORUZ! Diyoruz.

Ve bu bağlamda toplumumuzda gerek ülke yönetimlerinin gerek işyerleri yöneticilerinin ve gerekse her bir bireyin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi için gerekli bilinci oluşturmak adına KADINA SAYGIYA EVET! diyor, birbirine saygı ve sevgi ile davranan kadın-erkek birlikte ve güzel bir yaşam için Hava-İş Kadın Komisyonu olarak üzerimize düşen görevlerde ilk sıralarda bulunacağımızı buradan bildirmek istiyoruz.


Saygılarımızla,

Hava-İş Genel Merkez Kadın Komisyonu
havaiskadinkomisyonu@havais.org.tr



Benzer Haberler

Haber Thumbnail

24 Kasım Öğretmenler Günü Kutlu Olsun

DEVAMI
Haber Thumbnail

2024 Yıllık Ücretli İzin İtiraz Süreci

DEVAMI
Haber Thumbnail

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü Rahmetle Anıyoruz

DEVAMI

Nasıl Üye Olurum?

Detaylar

Hukuk

Detaylar